dimarts, 8 de maig del 2012

Negociació en secret!

L’acord que les patronals van proposar signar als sindicats (17 d’abril), una mena de treva temporal en la negociació col·lectiva del sector per donar cobertura legal a l’aplicació de les mesures que afecten al premi de fidelitat i al complement per incapacitat temporal, va en la mateixa dinàmica dels darrers anys: sense estar en les mateixes condicions que a la pública, els treballadors/es de la concertada hem de patir les mateixes retallades. 

La proposta d’acord presentava unes contrapartides que pràcticament coincidien amb les del conveni que havien proposat fa un parell de mesos, només amb una novetat: compensar substitucions amb una mena de franquícia, a partir de 10 substitucions!  La part sindical va rebutjar-lo i el dia 2 de maig va elaborar unes esmenes unitàries a l’acord, que es van presentar en la reunió de la mesa negociadora, divendres 4. La discussió d’aquestes propostes sindicals ha quedat ajornada fins aquest divendres 11, però mentrestant les patronals van exigir mantenir en secret el procés de negociació. Per què?

No ens enganyem, el plantejament de les patronals és aprofitar les retallades al sector públic per reduir salaris i drets a canvi de pràcticament res. ¿Per què s’entesten, aleshores, a seguir-nos tractant com menors d’edat, als que no s’ha de parlar clar?¿No serà que una major transparència de la seva actitud “negociadora” pot obrir els ulls a molts treballadors/es i ser un element mobilitzador?

7 comentaris:

  1. Isidre, ningú ens ha exigit ni tan sols demanat que mantinguem res en secret. És més, la reunió del dia 4 l'hem explicat amb pèls i senyals als nostres delegats/des, tot i que no hi ha gran cosa a explicar perquè de moment diuen que no a cap de les propostes unitàries que els hem fet. Divendres 11 torna a haver-hi reunió.

    ResponElimina
  2. En la reunió de delegats que jo vaig assistir també es va mostrar el document amb les negatives patronals a la majoria de les propostes importants, però es va comentar que s’havia plantejat l’exigència de no fer-lo públic abans del dia 11. Vaja jo no en tinc cap còpia. I això és mantenir-lo en secret, per al conjunt de treballadors/es afectats. Si no, ¿a que esperen els sindicats a escampar fulls volants mostrant l’actitud intransigent de les patronals en la negociació i reproduint-lo? ¿Què no és una bona possibilitat per continuar i fer créixer la tímida mobilització del sector i anar a la mesa amb alguna cosa més que reforci els arguments de la part sindical?

    ResponElimina
  3. Les patronals van recollir el document i divendres continuem negociant.

    ResponElimina
  4. A la darrera reunió de delegats/des d'UGT es va repartir el document. Això no és fer-lo públic?

    ResponElimina
  5. Benvolguts Joan i anònim,
    No sé si val la pena seguir discutint aquesta qüestió, n’hi ha d’altres més importants com no mobilitzar a la gent quan l’actitud patronal és intransigent. Però acabo de mirar la web d’alguns sindicats i aquesta informació no està penjada. Suposo que és una informació d’interès però el fet és que ara mateix no és pública, en sentit estricte. Tanmateix ahir vaig trobar-me amb delegats altres centres de tots tres sindicats i no tenien aquesta informació. Alguna cosa passa...
    Salut

    ResponElimina
  6. Passa que no vénen a les reunions, bàsicament. No podem continuar eximint tothom de la responsabilitat que assumeixen quan es presenten a unes eleccions. El document es va repartir a l'assemblea de delegats/des, amb dia i hora des del més de juny de l'any passat i recordatori la setmana anterior.

    Qui no la té, és perquè no vol.

    ResponElimina