dimarts, 5 de març del 2013

QUE DIFÍCIL (O QUE FÀCIL) ÉS POSAR-SE D'ACORD

Ja s’ha signat el conveni de la concertada. No és un bon conveni, a part d’algunes concessions al PAS, en salari i horaris, i alguna coseta més, suspensió del premi de fidelitat i vinculació de les taules salarials als mòduls del concert a canvi de res. No és gens estrany que alguna patronal (FECC) feliciti públicament la “responsabilitat” dels sindicats que l’han signat. Les patronals han aconseguit els seus objectius i es treuen de sobre qualsevol reclamació en relació al premi de fidelitat i a retallades passades, presents i futures. En canvi, per part dels treballadors/es, ens haurem de conformar amb el consol de no haver perdut encara més drets, ja que amb l’excepció dels dos objectius immediats de les patronals en la negociació, tot queda igual.

No és un bon conveni, però tampoc no és el pitjor, més aviat és el menys dolent possible donades les circumstàncies. Aquestes no fan referència a les condicions objectives de la negociació, situació de crisi i atac generalitzat als drets de treballadors, sinó a les condicions subjectives, al paper que ha interpretat la representació sindical en els darrers mesos de negociació.

El passat mes de setembre, els tres sindicats de la concertada van fer públic un manifest on entre altres s’afirmava:

No es pot fer caure la responsabilitat de la situació econòmica del país de forma exclusiva en els drets dels treballadors, retallant el seu salari i en un retrocés de les condicions laborals. Preveiem que les organitzacions patronals tenen intenció d’esgotar la vigència del conveni per imposar unes condicions a la baixa que significarien el retrocés de dècades en les condicions laborals dels milers de treballadores i treballadors del nostre sector.
Per tot això, iniciarem una sèrie d’accions que tindran com a límit temporal l’inici de la propera primavera.

Sembla que la negociació s’ha dut a terme i, sorprenentment, no ha calgut iniciar la sèrie d’accions anunciada, perquè els efectes de la crisi han recaigut exclusivament sobre els treballadors amb el conveni signat a la mà. Davant la nul·la pressió sindical (no hi ha hagut cap mobilització ni iniciativa unitària en tots aquests mesos), encara hem tingut sort que les patronals no hagin aprofitat l’oportunitat per empitjorar més les nostres condicions laborals. Per això, donada l’actuació dels tres sindicats en els darrers mesos, el conveni signat és el menys dolent dels possibles.

A sobre, tal com estan les coses en les relacions mútues entre les organitzacions sindicals del sector, es fa difícil creure que la negociació del proper conveni, que les parts han acordat iniciar de forma immediata segons disposició del mateix conveni, obtingui millors resultats des de l’òptica dels treballadors/es. Sobretot si els que haurien de defensar els nostres interessos segueixen defensant els seus propis interessos com a buròcrates sindicals i segueixen sense posar-se d’acord a l’hora de negociar. Haurien de retornar una temporada a les escoles, allí, en les qüestions del dia a dia de cada centre, és molt fàcil arribar a acords amb companys/es d’altres sindicats.

13 comentaris:

  1. Tens molta raó, aquest no és el conveni que voliem però és el millor dels possibles. Hi ha sindicats que no saben dels efectes d'aquesta crisi, que desconeixen les dificultats de les escoles, que només es mouen per interessos electoralistes i que es dediquen a fer sindicalisme-ficció
    Estic d'acord amb tu que en aquests moments difícils cal ser responsables i posar els interessos del sector per davant dels interessos particulars de cadascú. USOC i UGT així ho hem fet. I que ha fet CCOO?
    L'acord entre UGT i USOC ha estat fàcil i és molt majoritàri. Represemtem més del 85% de la força sindical. Representació que ens donen els delegats i comitès a cada centre. A més heu estat els propis treballadors qui heu avalat aquests conveni amb les consultes que hem fet els propis sindicats. I, a qui consulta CCOO?
    En canvi és molt difícil posar-se d'acord amb CCOO, no signen cap conveni des de fa temps, com tu dius segueixen defensant els seus propis interessos electoralistes i no defensen els interessos del sector.
    A USOC i UGT no ens cal retornar a l'escola perque cada dia estem a l'escola informant i assessorant amb tota claretat i transparència i defensant millor que ningú els interessos dels treballadors

    ResponElimina
    Respostes
    1. Anònim, quan veig inútils com tu i els negociadors de l’USOC i l’UGT, em pregunto si la polla del Carles Armengol segueix sencera.
      Mira, imbècil, has aconseguit tocar-me el voraviu de veritat. Sobretot perquè insisteixes en argumentar a partir de prejudicis, pressuposicions i tòpics estúpids.
      Tu no tens ni puta idea de què volen els mestres de la concertada. I si, hi ha molts gilipolles com tu, que amb dues neurones i quatre tòpics ja en tenen prou per dir quin conveni s’ha de signar.
      No pretenguis dir-me com he de lluitar, que encara és hora que un sindicalista de l’USOC o de l’UGT serveixi per alguna cosa.

      Napalm

      Elimina
    2. Pensava eliminar aquest comentari i els altres d'aquest anònim amb pseudònim. Per cert, quin mal gust al triar el pseudònim, el napalm era l'eina per matar indiscriminadament als vietnamites.
      No els eliminaré, perquè la persona que ha estat capaç de fer aquests comentaris queda perfectament retratada amb la solidesa i profunditat dels seus arguments.
      A més, suposo que serviran per entendre la misèria sindical de la concertada...

      Elimina
  2. Benvolgut/da Gollum/Smeagol ,
    M’ha deixat molt sorprès el teu missatge parlant en primera persona del plural per dos sindicats a l’hora, però no vull deixar d’aclarir un parell de qüestions:
    La responsabilitat d’aquest conveni dolent, que, de fet, suspèn el premi de fidelitat sine die a canvi de res, i d’ haver fet caure només sobre les espatlles dels treballadors els efectes de la crisi recau sobre tots tres sindicats, ja que es van comprometre públicament i unitàriament a iniciar unes accions que mai es van concretar per evitar precisament el que ha passat. I encara diria que la responsabilitat és bastant proporcional a la representativitat de cada organització.
    Com volia dir, però sembla que no em faig entendre, al paràgraf final, ara es tractaria d’anar d’una vegada per totes a la una a negociar el proper conveni. Em sembla que és el camí per poder avançar, però observo que hi ha persones interessades en que les coses segueixin com estan, i em sembla que, dissortadament, d’aquestes persones n'hi ha als tres sindicats.
    I, finalment, en l’anonimat en el que t’has emparat, un/a només pot parlar per sí mateix. Si vols comentar alguna cosa en nom d’un sindicat, si us plau, identificat, però no és gaire honest parlar per boca d’altres sense la seva autorització.

    ResponElimina
  3. Estic totalment d'acord amb el comentari anònim. Tothom sap que és més difícil negociar en temps de crisi, per arribar a un acord de conveni es evident que hem de donar alguna cosa a canvi, això és negociar. Preferixo un conveni que suspèn el premi de fidelitat que quedar-me sense conveni, i ja fa temps que els salaris estan vinculats als pressupostos de la Generalitat.
    Els sindicats han convocat manifestacions i vagues i quin ha estat el resultat? Al meu centre només tres persones vam fer la darrera vaga general. Siguem seriosos.
    Rosa Garcia

    ResponElimina
    Respostes
    1. Rosa, bonica, series carn de psicoanàlisi amb gran facilitat. Tens una diarrea mental que fa por. Au, passa a jeure.

      Napalm

      Elimina
    2. Pensava eliminar aquest comentari i els altres d'aquest anònim amb pseudònim. Per cert, quin mal gust al triar el pseudònim, el napalm era l'eina per matar indiscriminadament als vietnamites.
      No els eliminaré, perquè la persona que ha estat capaç de fer aquests comentaris queda perfectament retratada amb la solidesa i profunditat dels seus arguments.
      A més, suposo que serviran per entendre la misèria sindical de la concertada...

      Elimina
  4. Benvolguda Rosa, la qüestió és què faran o fareu o farem a partir d'ara. Una vegada signat l'actual conveni i amb pròrroga automàtica, ens seguirem quedant de braços creuats sense fer res per aconseguir renegociar una extinció del premi de fidelitat mínimament digna? Seguiran dividits els sindicats per continuar enfortint la posició patronal?
    Seria millor començar a parlar del futur,en aquesta partida d'escacs que és una negociació no es pot jugar a perdre. El conveni signat, dolent, encara que no sigui el pitjor, és una mostra de que s'aconsegueix amb les picabaralles constants entre les burocràcies sindicals. Continuarem, continuareu, pel mateix camí?

    ResponElimina
  5. Què hem de fer? Proposo esbudellar un dels negociadors de l’USOC o de l’UGT. Segur que en el proper conveni els tres sindicats estaran més juntets i representaran millor als mestres i professors de la concertada. M’hi jugo un pèssol.

    Napalm

    ResponElimina
    Respostes
    1. Pensava eliminar aquest comentari i els altres d'aquest anònim amb pseudònim. Per cert, quin mal gust al triar el pseudònim, el napalm era l'eina per matar indiscriminadament als vietnamites.
      No els eliminaré, perquè la persona que ha estat capaç de fer aquests comentaris queda perfectament retratada amb la solidesa i profunditat dels seus arguments.
      A més, suposo que serviran per entendre la misèria sindical de la concertada...

      Elimina
  6. Sr o sra napalm,
    Aquest espai està obert al debat i requereix respecte a les persones, hi ha altres espais a la xarxa per donar sortida a la seva violència verbal.

    ResponElimina
  7. Sr Gallineta.
    1. La teva educació és lamentable, no pretenguis ensenyar-me'n.
    2. Es pot ser infinitament violent i poc respectuòs sense emprar una sola paraula malsonant. Repassa el que escrius.
    3. Vas més perdut que un pop en un garatge. No parlo de sindicalisme, parlo de corruptes i traïdors

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sigues conseqüent, t'atreveixes a denunciar publicament aquesta corrupció, amb noms i cognoms i amb proves i amb el teu nom?
      Si no ho fas, coneixent aquesta corrupció no deixes de ser còmplice dels corruptes?

      Elimina