dimarts, 26 de novembre del 2013

MÉS REFLEXIONS SOBRE LA VAGA

"No oblidem mai que els drets són individuals, però sempre s’han conquerit col·lectivament."

Aquesta frase l’he llegit avui en un article d’en Josep Ramoneda al diari El País. Faltaria un afegitó per continuar amb la nostra reflexió sobre els efectes que tenen les convocatòries de vaga: els drets són individuals, però s’han conquerit col·lectivament  i amb sacrificis. 

I aquí està el problema: per múltiples raons i, en principi, totes respectables, són poques les persones amb la disposició de sacrificar part del seu interès individual (sigui del seu salari i/o de la consideració dels seus caps) en defensa d’uns drets que es van aconseguir de forma col·lectiva. I en sectors com la concertada, on darrerament bona part de les millores i drets han estat resultat de la lluita d’altres sectors, aquesta actitud encara és més patent.

No m’ha arribat cap valoració de la vaga per part dels sindicats convocants, a part del ball de xifres que acostuma a acompanyar les informacions immediates del seguiment de la convocatòria. Trobo a faltar una valoració en fred, amb dades fiables i que no tracti únicament d’adaptar la realitat a les intencions, que reconegui que ni tant sols en l’ensenyament públic el seguiment de la vaga entre l@s treballador@s va ser majoritari, encara que superior al de la concertada.

Indubtablement la manifestació va quedar prou lluïda, però per fer una manifestació massiva no cal forçar una vaga. I més, si només perjudica econòmicament als no molt@s que la segueixen i, en canvi, tant patronals com departament s’estalvien de pagar uns diners, que ja m’agradaria saber on van a parar. I està molt clar, en època de vaques grasses el sacrifici de no anar a sopar fora de casa un parell de cops era assumible amb un mínim de consciència social, però, en la situació actual, en la que molta gent hem hagut d’anul·lar despeses prescindibles, comença a semblar un exercici de masoquisme.

Per acabar-ho d’adobar, una manifestació per la tarda, segurament encara més massiva, hauria obtingut encara més ressonància: hi podia participar qui va optar per anar a treballar en el sector educatiu, famílies i la societat civil en general, ja que la LOMCE i les retallades no són un problema només del sector educatiu. Si es tractava de mobilitzar el màxim de sectors socials, si no estava ni molt menys garantit un seguiment rellevant, els convocants de la vaga del 24O no ho han fet gaire bé per partida doble, ni convocant la vaga, ni, una vegada convocada, convocant la manifestació a les 12 del migdia.

I que consti, no es tracta de renunciar a les eines bàsiques en la defensa dels interessos dels treballadors com la vaga i els mateixos sindicats, però sí de reinventar-les... (continuarà)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada